Giresun Telsiz Radyo Amatörleri Derneği

İlimiz ve Haritaları

İLİMİZİN COĞRAFİ YAPISI       

Karadeniz Bölgesinin Doğu Karadeniz Bölümünde yer alan Giresun ili, 37, 50 ve 39 12 doğu boylamları ile 40 07 ve 41 08 kuzey enlemleri arasında bulunmaktadır.

İl doğusunda Trabzon ve Gümüşhane, batısında Ordu, güneyinde Sivas ve Erzincan, güneybatısında yine Sivas illeriyle komşu olup, kuzeyi Karadeniz ile kuşatılmıştır.        

Giresun ili, 6934 km karelik yüzölçümü ile ülke topraklarının binde 8.5´ini kaplamaktadır.

2018 nüfus sayım sonuçlarına göre, il nüfusu 453.912 ‘dir. Nüfus yoğunluğu kıyı şeridinde il ortalamasının üzerinde iken, bu oran, kıyı şeridinden iç kesimlere doğru gidildikçe belirgin bir şekilde il ortalamasının altına düşmektedir.        

İl Merkezi, Aksu ve Batlama vadileri arasında denize doğru uzanan bir yarımada üzerinde kurulmuş olup, bu yarımadanın doğusunda ve 2 km. açığında Doğu Karadeniz´in tek adası olan Giresun Adası bulunmaktadır.

İLİMİZİN TURİSTİK YAYLALARI

KÜMBET YAYLASI (TURİZM MERKEZİ)

        Yayla 1600 mt. Yükseklikte, Giresun şehir merkezine 60 km, Ordu-Giresun Havalimanına 85 km. mesafededir. Yol asfalttır ve yol boyunca birçok yeme-içme tesisleri, tarihi ve kültürel yapılar, her mevsim değişen bitki örtüsünün yaratmış olduğu muhteşem güzellikteki manzaralar oldukça etkileyici boyuttadır.

BEKTAŞ YAYLASI (TURİZM MERKEZİ)

        Giresun merkeze 60 km uzaklıktadır. Yolu asfalt olup tüm yıl ulaşıma açıktır. Yayla yolu güzergahında çok sayıda oba mevcuttur. Diğer yaylalara nazaran Bektaş Yaylası kırsal iklim örtüsüyle meşhurdu.

        İl Merkezi-Evrenköy-Erimez-Yavuzkemal 56 km’dir. Kayak yapmaya elverişli 2300 m. yüksekliğindeki Yörücek Tepesi eteklerinde çıplak bir alan üzerine kurulmuştur. Yayla 48-50 köyün merkezi konumundadır.

        Bektaş turizm Merkezi, çevresindeki Kulakkaya Yaylası, Melikli Obası yaylası, Kurttepe Mevkii ve Alçakbel Orman İçi Piknik Alanı ile birlikte bir bütün teşkil eder.

        Bektaş yaylasına yukarıda belirtilen güzergahtan başka üç değişik şekilde daha ulaşmak mümkündür.

SİS DAĞI (TURİZM MERKEZİ)

        Görele ilçe sınırları içerisinde bulunan Sis Dağı, Doğu Karadeniz sıradağlarının uzantılarından biridir; yüksekliği 2182 metredir. Sahile 40 km. uzaklıkta olan Sis Dağına 1.5-2 saatte ulaşılmaktadır. Yaz aylarında oldukça kalabalık bir nüfusa sahiptir. Yayla güzergahı boyunca doğa sporlarına elverişli pek çok rota bulunmaktadır. Bölgede dağcılık aktivitesinin en fazla yapıldığı alanlardan biridir.

        Her yıl belirli tarihlerde kutlanan ‘Sis Dağı Şenlikleri’ yöredeki çok sayıda köy ve obadan gelenlerin katılmasıyla kutlanır. Sis Dağı ‘C Statüsünde Milli Park’ olarak korunmaya alınmıştır.

KULAKKAYA YAYLASI (TURİZM MERKEZİ)

        1700 m. rakımda, ilginç doğa güzelliklere sahip, orman güllerine ve vargit çiçeklerine ev sahipliği yapan yaylanın Giresun şehir merkezine mesafesi 40 km. Ordu-Giresun Havalimanına 85 km.’dir. Yolu tamamen asfalt olup büyük araçlar içinde ulaşımı müsaittir.

        Giresun’un eskiden beri en çok bilinen ve gidilen yaylasıdır. Yol üzerinde bulunan Despot Kayası ve Suyu, doğal güzelliklere sahip Erimez Mevkii, Gelin Kayası ayrı birer ilgi odağıdır.

        Alçakbel Orman içi piknik alanında günübirlik dinlence, eğlence imkanı, hemen yakınındaki Yavuz Kemal Beldesi’nde de her türlü alışveriş hizmeti bulunmaktadır.

        Kulakkaya-Alçakbel Mevkii’nde bulunan Ormaniçi Eğitim Tesisleri ve yanındaki Orman içi Piknik Alanı günübirlik kullanışlara hizmet verirler. Burada organize piknik sahası, çocuk parkı bulunmaktadır.

KARAGÖL DAĞLARI VE YAYLALARI

        Giresun’un en yüksek ikinci dağı olan Karagöl Dağlarında birçok oba bulunmaktadır. Dağın kuzeybatısında Ordu ili sınırına yakın olan bölgede Elmalı, Bozat Taşı ve İnboynu Obalarıyla, 3107 metrelik Karagöl Tepesinin hemen altında bir buzul gölü olan Aygır Gölü bulunmaktadır. Doğuya doğru gittikçe dağdaki en büyük göl olan Karagöl Gölü ve bu gölün Aksu köyüne doğru inen vadisinde Bağırsak Gölü bulunmaktadır.

        Bağırsak Gölü’nün biraz altında ise Eğrikaya Obası yer alır. Karagöl dağlarının en doğusunda bulunan 3040 metre yüksekliğindeki Kırklar tepesinin kuzey batı yamacında Camlı Göl, doğu yamacında Sağrak Göl, bulunur. Sağrak Göl’ün alt tarafındaki vadide ise Kanlıağıl, Avşar, Yukarı Belen ve Aşağı Belen obaları yer alır. Sağrak Göl’ün daha doğusunda küçük bir göl olan Kazan Gölü yer alır.

        Trekking sporuna çok elverişli olan Karagöl Dağlarında yaz aylarında rehber eşliğinde doğa yürüyüşleri yapılabilir.

PAŞAKONAĞI YAYLASI

        Yeşili gözler önüne seren Paşakonağı Yaylası, Bulancak ilçe sınırları içerisindeki Kovanlık beldesinde yer almaktadır.  Denizden 1450 m. yüksekliktedir. Yaylaya Bulancak İlçesi Kovanlık Beldesi’nden ulaşılmaktadır. Paşakonağı Yaylası sarı, mor ve beyaz açelyaları (orman gülleri), derin vadileri ve bu vadilerdeki şelaleleri ile ünlüdür. Yaylada konaklamak için otel bulunmaktadır. Yaylada gezilip görülebilecek doğal güzellikler Karasay Şelalesi, Geçilmez Vadisi, Çiğseli Gölü ve Kızılot Çayırı’dır.

        Yaylaya Pazarsuyu-Kovanlık Yolu üzerinden ulaşılabilir, merkeze uzaklığı ortalama 65 km.dir.

ÇAKRAK YAYLASI

        Giresun’a 80 km uzaklıktaki Çakrak Yaylası’na Yağlıdere ve Kümbet Yaylası üzerinden ulaşmak mümkündür.

        Çakrak merkezinde üç kemer köprü, iki tarihi kilise kalıntısı, Çakrak yakınlarındaki Kırkharman Obasında sağlam bir kilise ile beş değirmen kalıntısı bulunmaktadır. Ayrıca Çıkrıkkapı Obası’nda Çin Seddi’nden sonra korunma amaçlı olarak yapılan ikinci büyük duvar olduğu iddia edilen, sadece bir kapısı olan ve 404 yıldır ayakta kalan, 6,5 kilometre uzunluğunda ve 1,5 metre yüksekliğindeki Hacı Abdullah Duvarı’nın 1610 yıllarında Rum işçilerine yaptırdığı bilinmektedir.

GÖLYANI OBASI

        Yağlıdere İlçesine bağlı Sınır Köyü sınırlarında kalan ve ilçeye 51 km. uzaklıkta, etrafı tamamen doğal, yöreye özgü hartama denilen ahşapla yapılmış evlerle ve  çam ağaçlarıyla çevrili, adeta çanak şeklinde 3000 m2’lik bir alanı kaplayan doğal bir gölü de içinde barındıran Gölyanı Obası; bugün turizmin doğa, sağlık ve yeşil yönünü sunmak için gizli kalmış ve keşfedilmeyen bir cennettir.

        Gölyanı Obası’na yaylacılar nisan-aralık ayları arasında çıkmaktadır. Ancak şenlik zamanlarında yayla daha canlı ve hareketli olmaktadır. Gölyanı Obası doğal sit alanı kapsamındadır; koruma altına alınarak betonarme binaların yapımı engellenmiştir.

Not: Bilgiler İlimiz Valilik sayfasından alınmıştır. Amaç ilimizi tanıtmaktır. GİTRAD